LIV STRÖMQUIST ÄGER


ville bara säga det!

här är några exempel på hennes awsomeness.

(Inledningssidan från "Prins Charles känsla")

(från Einsteins fru, bästa boken!)
(Random citat från Liv)


INTERVJUV I PÅ STAN MED LIV: http://www.pastan.nu/merpastan/veckans-lantis-liv-stromquist-1.833263

(Liv är serietecknare och radiopratare, om ni inte visste det!)

du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats


BOKTIPS.

"Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats" av Eli Levén.

Jag beskrev den för en vän som boken "Vingklippt ängel" för bögar och med poetiskt språk.
    Men det är nog en, för vissa avskräckande beskrivning och orättvis också.
Jag läste i alla fall ut den på cirka en dag och den sitter kvar i kroppen som en melankoliklump.
    Jag vill säga "usch och fy" samtidigt som jag får lite tårar i ögonen samtidigt som också jag ler. fin bok!

"Sebastian hade verkligen hoppats hitta en lönndörr i livet, och här var den. En dörr som skulle få dagarna att kännas som filmer, mjukare. Någonting som gjorde att man inte behövde röka för att andas. Någonting som inte var så skarpt i konturerna att man var tvungen att vara full för att stå ut."
Det håller också på att göras en film baserad på boken med titeln Någonting. Måste. Gå. Sönder

-tuva

vi är fågelland fortsättning(denna text skrev Lisen inspirerad/som ett komplement till birdland och det är kraftfullt!) 

[Det här är livet under en himmel med miljoner stjärnor och ett kallt universum/ Min pappa lagar mat i ett kök som droppar av gult ljus/ Man märker inte hur kallt det är för vi bor inuti hus med tak och isolerade väggar, vi lever med människor runt omkring som en värmande overall/ Jag står med överkroppen ut genom takfönstret. Luften är kall och himlen mörk. I mitt rum spelar Patti Smith Birdland och jag har kommit tillbaka till rummet efter 15 månaders frånvaro. Jag har tvingats tillbaka efter 15 månaders liv. Rummet är mörkt, inuti lyser bara en glödlampa. Allt som jag var och allt som jag hade är nu väldigt långt borta. Allt som var mitt liv dör i drömmen och viskar som skuggor om dagarna. Allt som var där borta, är kvar där borta. Allt som var där borta har upphört./ När människor och hus har förlorat sin skyddande stoppning, när de bara är gjorda av papp, då måste man anpassa sig/ Anpassa sig så att man inte bryts eller fryser till döds. Då kan man inte längre vara mänsklig./ Det lyser ett rött ljus i riktning mot staden/ His father died and left him a little farm in New England/ All the black funeral cars left the scene/ And the boy was standing there all alone/ Looking at the shiny red tractor/ Och där utanför takfönstret, i det mörka kalla/ Stod pojken ensam på fältet, och hans pappa var borta/ Pojken fanns där ute lång borta i det mörka, han stod där framför mig/ Han skrek: Neeej, Pappa, lämna inte mig här ensam. Ta mig med, lyft mig upp, snälla, lämna mig inte här. Släpp in mig i ditt skepp där vi inte är mänskliga/ Min pappa står där nere i köket som droppar av gult ljus/ Och jag skriker: Är jag alldeles ensam i den här världen/ Resten är bara papp som sprakar elektricitet/ Ta mig upp, upp, mig också/ Pojken skrek: Ta mig upp till ditt skepp, där vi inte är mänskliga, inte behöver vara människor/ Och jag tackar pojken, lämnar pojken, i mörkret bredvid traktorn, i skriket efter den förlorade människan, och går själv upp, upp, upp dit vi inte behöver vara mänskliga, inte är mänskliga.]

vi är fågelland


Nu börjar vi med gästbloggare här på nicetits!
Först ut är Lisen Båverud med en fri tolkad översättning av Patti Smits låt "Birdland".
Väldigt väldigt bra och stark text!


Hans pappa dog och lämnade honom en liten gård i New England/ Alla svarta långa begravningsbilar lämnade platsen/ Och pojken stod där ensam/ Tittandes på den skinande röda traktorn/ Han och hans pappa brukade sitta inuti/ Och köra runt de blå fälten och olja natten/ Men det var som om någon brett smör på alla stjärnornas blanka kanter/ För när han tittade upp så började de glida/ Han la huvudet i vecket av sin arm/ Och han började driva, driva mot buken av ett skepp/ Lät skeppet glida öppet och han tog sig in i det/ Och han såg sin pappa bakom kontrollpanelen strömmande ljuskäglor/ Han såg sin pappa bakom kontrollpanelen/


Men han var väldigt annorlunda i natt/ För han var inte mänsklig, han var inte människa.


Och den lilla pojken ansikte lyste upp med en så naken födelse/ Att solen brände runtom hans ögonlock och hans ögon var som två solar/ Vita ögonkanter, vita ädelstenar och han ser allting lite för kristallklart/ Och han tittade omkring sig och det var inget svart skepp synligt/ Inga svarta begravningsbilar, ingenting förutom honom korpen/ Och han föll till sina knän och tittade upp och skrek ut/ Neej, Pappa, lämna mig inte här ensam/ Ta mig upp, pappa, till buken av ditt skepp/ Låt skeppet glida upp och låt mig ta mig in i det/ Där du inte är mänsklig, du inte är mänsklig. 


Men ingen hörde pojkens alarmerande skrik/ Ingen där förutom fåglarna runt gården i New England/ Och de samlades i alla riktningar, som rosblad föll de spridda/ Och de var som grässtrån som samlades till ett huvud av en shaman bukett/ Borrade i hans näsa och alla de andra flög iväg/ Och han såg trafikljusen göra tecken åt honom med Blakes händer/ Gripandes efter hans kinder, gröpande ur hans nacke/ Alla hans kroppsdelar, allting var vridet och han sa:/ Jag kommer inte ge upp, inte ge upp, låt mig inte ge upp/ Jag ger inte upp, kom hit, låt mig lyftas upp fort/ Ta mig upp snabbt, ta mig upp, upp till buken av ett skepp/ Och låt skeppet glida öppet och jag kan gå inuti där jag inte är mänsklig.


Jag är heliumflouroserande korp och den här filmen är min/ Så han skrek ut när han drog isär himlen/ Tryckte ut allting som ett latexhölje av tecknade serier, är jag alldeles ensam i den här generation?/ Vi kommer drömma om animation natt och dag/ Och kommer inte släppas upp, kommer inte släppas upp och jag ser dem komma in/ Jag kunde inte höra dem förut, men jag hör dem nu/ Det är ett radarstetoskop helt i silver och platinumljus/ Rör sig in som svarta skepp, de rör sig in, klungor av dem/ Och han sträckte upp sina händer och han sa: Det är jag, det är jag/ Jag ger dig mina ögon, ta mig upp, åh nu snälla/ Jag är heliumflouroserande korp väntandes på dig/ Släpp mig inte här, sonen, tecknet, korset/ Som formen av en misshandlade kvinna, den sanna formen av misshandlade kvinnor/ Modern står i dörren, släpper iväg sina söner/ Inte längre presidenter, istället profeter.

 

De drömmer alla att de ska uthärda profeten/ Han kommer springa genom fälten drömmandes i animation/ Allt samlat kommer klyva hans skalle/ Det kommer komma ut som skinande svart bukett/ Som en knytnäve kommer den skjuta upp dem/ Som ljus, som Mohammed boxaren/ Ta dem upp upp upp upp/ Åh låt oss gå upp, upp, ta mig upp, jag upp nu/ Jag tar mig upp, jag tar mig upp/ Ta mig upp, jag tar mig upp, jag tar mig upp dit/ Upp dit, upp dit, upp dit, upp dit, upp, upp, upp, upp/ Upp, upp till buken av ett skepp/ Låt skeppet glida öppet och vi ska ta oss in i det/ Där vi inte är mänskliga, inte är människor.

 

Sedan fanns det sand, det fanns plattor/ Solen hade smält sanden och den koagulerade/ Som en flod av glas/ När den stelnade tittade han på ytan/ Han såg sitt ansikte/ Men där det varit två ögon fanns bara två vita stenar, två vita stenar/ Där det varit ögon var det bara två vita stenar/ Och han tittade upp och strålar skjöt i kaskader/ Och han såg korpen komma in/ Och han kravlade på rygg och han höjdes upp/ Upp upp upp upp/

Sha da do wopp, da shaman do way, sha da do wop, da shaman do way

Vi är fågelland.


vanya vet

Hej!

Det finns en novell av Jonas Hassen Khemiri som är sjukt bra och rolig! Den heter Vanya vet och man kan läsa hela novellen på hans hemsida.

http://www.khemiri.se/assets/0000/0403/vanya-vet.pdf

Några favoritmeningar som kommer övertyga er om att läsa:


Vanya om sin karriär: Jag har jobbat städare, matfotograf,

fönsterputsare, motorcykeltrimmare, tidningstryckare, tidningsbärare,

tidningssäljare, tidningsläsare, frisör (kort tid

i Bukarest), stylist för olika världsstjärnor, konsertansvarig

för Elton John, rörmokare, planschklistrare, baskersyare,

skedböjare, godisäggtestare, kakelläggare, sotare, räkskalare,

termossvetsare, tandläkarassistent plus några dagar som

supermodell.


Vanya klappar sig på kaggen, spänner ut den tills hängselknapparna

skjuts iväg med kulstudsarljud (pjong pjong

pjong (träffar en av bovarna i ögat (bov 1: I told you to

watch out for his belly trick (bov 2: [svordomar] (bov 3: let’s

run!))))).


Vanya om svenska kvinnor: Akta er noga!


Vanya om sin ålder: Jag har 40 år (till oss). Jag har lite mindre

än 30 (till snygga småbarnsmammor).

- Tuva


reqviem


förra veckan skrev jag drömdagbok för att få inspiration.
det här är en del av resultatet:

att bygga en bro av sugrör kan tyckas idiotiskt.

speciellt när det är världens högsta bro och marken från brofästet ser ut som en paletts ihopsmetade färger - ett diffust legoland

bron har inga räcken är bara som en välvd regnbåge över jordklotet

jag ser alltså rymden omkring mig stjärnor planeter och jordklotet under mig

liggkryper på bågens mitt framåt ett sakta kryp i taget

hur har jag hamnat på den här bron varför är jag här jag vet inte men jag måste komma ner i säkerhet på jorden

kryper framåt ett kryp två kryp sugrörsbron svajar sugrören viker sig under min tyngd

även fast jag försöker vara så lätt som möjligt så lätt som ett sugrör

bron bågnar jag är lätt som en fjäder

 

ut i rymden en kaskad av sugrör i ett stillastående ögonblick

 

kroppen i luften sedan

ned ned ned ned suget i magen nerverna det hisnande fallet

mitt sömniga hjärta stannar

 

i en säng i ett rum

där jag skulle ha vaknat

Denautunerad prosa


DEN HÄR DIKTEN ÄR SÅ JÄVLA BRA
ta tid och läs.

krossa bokstävlarna mellan tänderna gäspa vokaler,
elden brinner i helvete kräkas och spotta nu eller aldrig jag
och svindel du eller aldrig svindel nu eller aldrig.

vi börjar om

krossa bokstävlarna makadam och tänderna gäspar
vokaler, svetten rinner i helvete jag dör i mina vindlingar
kräkas nu eller aldrig svindel jag och du. jag och han hon det.
vi börjar om. jag och han hon det. vi börjar om. jag och han
hon det. vi börjar om. jag och han hon det.

skrik och rop:
det går fort vilken rasande fart i luft och helvete i mina vind-
lingar som vansinnet i luften svindel. skrik och rop: han fal-
ler han har fallit. det var bra det gick fort vilken rasande fart
i luft och helvete i mina vindlingar kräkas nu eller aldrig
svindel jag och du. jag och han hon det. vi börjar om. jag
och han hon det. vi börjar om. jag och han hon det. vi bör-
jar om. jag och han hon det

vi börjar om

krossa bokstävlarna mellan tänderna gäspa vokaler, el-
den brinner i helvete kräkas och spotta nu eller aldrig jag och
svindel du eller aldrig svindel nu eller aldrig.

(Gunnar Ekelöf, denatunerad prosa)

- TUVA


newsfeed


HEJ!

Just nu håller jag på med ett poesiprojekt fram till februari. Så dikter kommer att komma upp då och då.
Sedan! är det så att jag ska bli publicerad i tidskriften för ung poesi "Ponton" med en dikt som heter "Skevmoralen". Så var det med det, vet inte riktigt när nummret kommer.

+ att jag håller på med ett samarbete med någon slags barnbok *flitig arbetsmyra*

hemsidan :http://www.ponton.nu/


polska(Skräckpolska, Mauritz Tistelö, 2010)

-Tuva

när lukas moodysson var ung


skrev han den här dikten ...

("Kaskad", Och andra dikter, Lukas Moodysson, 1988)

- Tuva

det jag ser när jag vaknar
-TUVA

RSS 2.0